Dit staat in de Stentor op 02-02-2025
“Vergeten watersnood van 1825: waarom de de grootste natuurramp van de eeuw uit ons geheugen verdween. Onheilspellend klinkt in de verte het geluid van het opstuwende water. De hoogwaterkanonnen op de dijken slaan alarm, maar de gouverneur geeft voorrang aan zijn wekelijkse kaartavondje. Het is de horrornacht van 4 februari 1825, het begin van de grootste natuurramp van de 19de eeuw in Nederland.”
De watersnood van 1825 heeft ook Kampen en omliggende kernen hard geraakt. In dit boek: de Overijsselse Watersnood staat uitgebreid omschreven hoe heftig de overstromingen waren voor Kampen (en andere steden in Overijssel). 4 Februari 2025 ~200 jaar geleden~ en wel wat weggezakt doordat we nu veilige dijken en waterkeringen hebben die ons beschermen. Deze geschiedenis moet bewaard blijven. Wij wonen aan de Zwartendijk en het ontstaan van de kolken aan de Zwartendijk is mede veroorzaakt door de overstromingen.
Wij vinden het mooi dat Kampen er aandacht aan besteed en willen ook graag dat de geschiedenis bewaard blijft, vandaar deze Blog op onze website.
Wat is er te doen op 4 Februari rondom de herdenking van 1825:
- Projectgroep Stormvloed 1825 een initiatief van Overijssel Academie en het Oversticht hebben georganiseerd dat op 4 Februari ’25 om 18.25 uur klokken 305 keer luiden, één slag voor ieder slachtoffer. Op de website van stromvloed1825.nl is meer informatie te vinden over de natuurramp, maar ook klokkenluiders kunnen zich hier aanmelden.
- Er is op 5 Februari een Watersnoodsymposium 1825-2025 van 13.00-17.00 uur stadsgehoorzaal Burgwal 84 Kampen. Wim Eikelboom is de dagvoorzitter. Het symposium georganiseerd door Overijsselacademie, Het Oversticht, Waterschap Drents Overijsselse Delta en het Stadsarchief.
Expositie Watersnoodramp 1825 Museum ’t Olde Maat Uus in Giethoorn heeft een speciale expositie rondom de watersnoodramp die dit jaar 200 jaar geleden is. De expositie geeft een overzicht van de situatie voor de ramp en van de situatie in een aantal dorpen tijdens de ramp. Daarnaast is er aandacht voor de waterbouwkundige oplossing die na de ramp werd bedacht: aanleg van de Afsluitdijk en deels inpolderen van het IJsselmeer. Zo heeft de ‘vergeten watersnoodramp van 1825 de start van waterbouwkundige vooruitgang waar we nog iedere dag van profiteren. De expositie is t/m 23 maart te zien.
Kampen- Tentoonstelling Waar: Binnenplein voor De Stadskazerne Wanneer: 5 februari tot en met 15 september 2025
Op het binnenplein voor De Stadskazerne is de expositie Wat een vloed! van het Stadsarchief Kampen te zien. Wat een vloed! brengt de dramatische gebeurtenissen van 1825 in beeld aan de hand van de tekeningen van Dirk Boele, die de verwoestingen van de ramp vastlegde. Deze expositie biedt een uniek inzicht in de impact van de watersnood in de gemeente Kampen.
Stadsarchief Kampen schrijft:
Van donderdag drie tot en met zaterdag vijf Februari 1825 woedde er een vreselijke noordwesterstorm over Nederland en Vlaanderen. Drie maanden eerder was er ook al een dijkdoorbraak geweest in de Zwartendijk die de polders van Kamperveen had doen overlopen. Dit keer werden de Provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Utrecht en Holland getroffen door de dijkdoorbraken en overstromingen. In totaal zijn 379 mensen bij omgekomen, waarvan 305 in de provincie Overijssel
Uit Kampen en de Zwartendijk van IJsseldelta: In November 1824 was er al een zware doorbraak in de Zwartendijk. Deze overstroming leverde geen noemenswaardige schade op. Het herstel van de zeedijk werd uitgesteld tot na de winter. Maar enkele maanden later 5 febr 1825 werd de Provincie Overijssel geteisterd door hevige overstromingen. In Kampen bezweken de houten dammen in de poorten en op plaatsen waar dat niet gebeurde stroomde het water er eenvoudig overheen. De muren hadden het zwaar te verduren door de balken en drijfhout met name door de vernielingen van de boerderijen aan de Zwartendijk. De stad Kampen was vrijwel geheel ondergelopen. De Bovenkerk werd een schuilplaats voor het vee.
Vooral aan de Zwartendijk vielen vele slachtoffers, vrijwel alle huizen en de school spoelden weg. In Kampen woonden in dat jaar 7748 mensen en er verdronken er 48. In totaal verdronken er in Overijssel 305 mensen.
De bedreiging van het zeewater was pas afgelopen toen de afsluitdijk een eind maakte aan de getijdenwerking van de Zuiderzee.